«Amazing Mother Nature at her best!»
Anmeldelse av Sea Safari Andenes fra britisk TripAdvisor-medlem.

INNHOLD

 • Forord
 • Sitater fra besøkende
 • Unik attraksjon, unikt sted
 • Vitenskap og kunst
 • Stedet og bygningen
 • Inne og ute
 • Internasjonalt og lokalt
 • Forskning og samarbeid
 • Innhold og form
 • Analogt og digitalt
 • For barn og voksne
 • Det lærende og det lekende
 • Butikk og café

 

The Whale, Andenes. Forprosjekt
Første beskrivelse av innhold i attraksjonen
Prosjekteier: Andøy Reiseliv SA

Styringsgruppa:

 • Lisbeth Seppola, Styreleder Andøy Reiseliv SA
 • Arne Hjalmar Hanssen, President NAROM
 • Jonni Solsvik, Ordfører Andøy Kommune
 • Benn Eidissen, Styreleder Hvalsafari Andenes
 • Gunnar Jan Olsen, Styreleder Sea Safari Andenes
 • Hanne Strager, Biolog utstillingsutvikler
 • Brynjar Pettersen, Daglig leder Museum Nord avd. Vesterålen

Prosjektleder:

 • Børre Berglund, Reiselivsrådgivning (BBR)

Prosjektkoordinator:

 • Camilla Ilmoni, Daglig leder Andøy Reiseliv SA

 • Tekst: Hanne Strager
 • Oversettelse: Elisabeth Ulstein
 • Skisser: Joakim Engel
 • Layout: God strek AS
 • Trykk: K. Nordahls trykkeri AS
 • Webutvikling: Moonrocket
 • Utgivelse: Januar 2017  Foto bakgrunn: Espen Bergersen/Naturgalleriet.no
 • Banner Andøy kommune
  Vi skal skape et sted, en utstilling og et kraftsenter verden ikke har sett maken til

  Vi har alltid vært fascinert av hval. I helleristninger fra flere tusen år tilbake ser vi hvaler framstilt. Sjømonstre som er avbildet på kart fra middelalderen bygger høyst sansynlig på skildringer av møter d hval. I bibelen finner vi teksten om «Jonas i hvalfiskens buk».

  Den eldste skriftlige kilden som omtaler hval i vårt område er Ottars beretning fra slutten av 800-tallet.

  Den tyske forfatteren Paul Güszfeldt omtaler keiser Wilhelm den annens reise i Norge og hans møte med hvaler i Andfjorden i 1890:

  «Natten blev vakrere og vakrere; det var den farverigeste Nat, som vi oplevde paa hele Reisen i de polare Farvande. Solen vedblev at være utilsløret; paa den vidstrakte Havflade mellom Andø i Vest og Senjen i Øst reiste vi mod Nord til Nordspidsen af Andø, som her skyver sig som en Kile langt ud mod Havet. Keiseren trak sig tilbage, saasnart solen havde forkyndt den nye Dag, medens den letsindige del af Følget – tolv af tretten – atter mødtes i Spisesalen for at fordybe sig i dagens minder samt velgjørende Drikkevarer. Dog blev de ikke her længe. «Badegjæsterne» bleve afbrudte i sin knapt begyndte Kur ved Efterretningen om, at der viste sig hvalfiske i Andfjord, og omtrent allesammen maatte nu op paa Dækket.»

  I 1989 ble verdens TV-tittere og avislesere fortalt en tydelig historie om HVALØYA ANDØY. Møtet med Moby Dick – den gigantiske spermhvalen i åpent hav utenfor Andenes ble omtalt i internasjonale medier

  I år (2017) er det 30 år siden den første prøveturen ble gjennomført med hvalsafari utenfor Andenes. Det skjedde 20. august 1987.

  Gjennom tre tiår har vi lært oss at de store spermhvalene som holder til ved eggakanten, nordvest av Andenes, er et stabilt fenomen. Vi har latt flere hundre tusen gjester fra hele verden komme nært verdens største tannhval og skapt begeistring for hvalen og den vakre naturen den lever i. Slik har vi skapt reiselivsprodukter i verdensklasse. Dette gir oss et enestående utgangspunkt for å fortelle historien om hvalen og møte mellom den og mennesket. Slik vil vi gi verden en helt ny attraksjon med hval i fokus.

  Det gjør vi med å etablere «The Whale» – en utstilling der vi inviterer verden til å lære om hvalen på en helt ny måte. Denne etableringen vil befeste Andøy sin posisjon som den fremste hvaldestinasjonen i Norge og Nord-Europa, men viktigere: Den vil lære oss alle mer om hvalen.

  «The Whale» vil styrke Nord-Norge som reisemål og skape positive ringvirkninger i næringslivet her nord.

  Attraksjonen vil gi kvalitet og legitimitet til hvalsafaribedrifter, men skal først og fremst fungere som et selvstendig opplevelsesprodukt. Sist, men ikke minst vil «The Whale» – som skal koble forskning, kunnskap og opplevelser være verdifullt i undervisning for skoler, barnehager og for andre næringer. «The Whale» vil bli en hvalutstilling verden ikke har sett maken til. Du kan bare glede deg.


  Jonni H. Solsvik
  Ordfører i Andøy kommune
  «Fantastic trip!»
  JonandVib. Oslo
  «Spectacular»
  Fabrice L
  «Amazing whalewatching experience»
  hilary7157. Billericay, United Kingdom
  «Beautiful!»
  Nadja D. Wetteren, Belgium
  «Best Whale Watching Trip Yet»
  randy_be. Oak Park, Illinois
  «Ausgezeichnetes Erlebnis»
  davidgh92
  «Grandioses Erlebnis!»
  A H. Essen, Germany
  «Ein garantiertes MUSS in Andenes»
  pedaro. Buchrain, Switzerland
  «Faszinierende Tiere»
  Lars A
  «Это было незабываемо!»
  Babich1960St. Petersburg, Russia
  «Whale watching at its best»
  DellaP71. Perth, Australia
  «We were so lucky»
  monvan. Vancouver
  «Fantastic trip!»
  JonandVib. Oslo
  «Bellissima esperienza!!!»
  Francesca
  «Emozionante»
  Cirobru68. Genova
  «ESPERIENZA UNICA»
  Ana
  «Magique!!»
  Sourit, France
  «Fantastisk. Må oppleves»
  Bjørn H
  «Fantastisk naturopplevelse»
  Sunnymountain, Norge
  «Mäktigt»
  Sonder, Sweden
  «Geweldige ervaring: potvis gezien op een paar meter afstand!»
  3511nc. Utrecht
  «Maravilloso»
  Intestini. Alpedrete
  «En oplevelse man ikke må snyde sig selv for»
  Bjarne F, Danmark
  «An unforgettable experience»
  Charyld L. Wiltshire, United Kingdom
  «I love the ocean. To me, being at sea gives perspective, a sense of belonging and of context. I believe American psychologist and philosopher William James grasped some of modernity’s most fundamental truths when he wrote; «We are like islands in the sea, separate on the surface but connected in the deep».
  Fra Kronprins Håkon Magnus tale i Ålesund d. 21. april 2016.

  En unik attraksjon på et unikt sted

  «The Whale» er en unik attraksjon. Et sted hvor det handler om hval og alt det som disse mektige dyrene har betydd for oss mennesker. Et sted som kombinerer det beste fra naturens og kunstens verden og som samtidig rommer både opplevelse, refleksjon, ny kunnskap og gammel visdom.

  «The Whale» er ikke et tradisjonelt naturhistorisk museum, et konvensjonelt kunstmuseum eller et vanlig natursenter, det er heller ikke en forskningsinstitusjon eller et kunnskapssenter, men det kombinerer det beste fra slike steder og fusjonerer det til noe nytt.

  «The Whale» er et sted man kan besøke for å få fine og lærerike opplevelser, men det er også et sted som skaper aktiviteter både i lokalsamfunnet og internasjonalt.

  Andenes er et unikt sted. Det er det stedet i Europa hvor havdypet er nærmest land. Kun 10 km fra land stuper kontinentalsokkelen bratt ned i dypet og det kalde og næringsrike vannet veller opp. Den undersjøiske canyon Bleiksdjupet strekker seg inn mot Andenes og bidrar til å skape perfekte forutsetninger for et usedvanlig rikt dyreliv. Ikke noe annet sted i Europa kan man se så mange forskjellige hvalarter året rundt. Og ikke noe annet sted i verden kan naturopplevelser med hvaler oppleves sammen med både midnattsol og nordlys.


  Andenes fyr (oppført i 1859) i midnattsol med den staselige sveitservillaen Kiilgården (fra 1897) i forgrunnen. Foto: S.T.K. Eliassen.

  BLEIKSDJUPET er en undersjøisk canyon som strekker seg helt inn mot Andenes. Det er det havdypet som finnes nærmest land i Europa og hemmeligheten til de store forekomstene av hval i havet utenfor Andenes. 3D-grafikk: Matematisk institutt, UiO.


  Foto bakgrunn: Marten Bril/Sea Safari Andenes
  «The most beautiful experience we can have is the mysterious – the fundamental emotion which stands at the cradle of true art and true science».
  Albert Einstein

  Vitenskap og kunst

  VITENSKAPEN OG KUNSTEN supplerer hverandre. På «The Whale» kan man se både hval og livet i havet gjennom både vitenskapens og kunstens briller. Vitenskapen hjelper til med å svare på spørsmål om hvalens liv, og den hvalforskningen som foregår i havet utenfor Andenes er naturligvis et viktig tema for formidlingen på «The Whale». Kunst kan skape unike refleksjoner og nye fortolkninger på det vi ser, hører og opplever, og kan bygge bro til en annen forståelse av naturen og naturfenomener enn den rent intellektuelle. Utstillingene handler ikke kun om det vi vet, men også om hvordan vi har funnet ut av det – og om det vi ikke vet. Mysteriene og det uoppdagede er like spennende som det vi vet, og også her kan kunsten medvirke til å skape nye opplevelser og innsikt for publikum.

  Hval har inspirert kunstnere over hele verden helt siden tidenes morgen og gjør det fremdeles. På «The Whale» vil det være ny kunst, som er skapt spesifikt til dette stedet av både lokale og internasjonale kunstnere.

  Et gammelt japansk trykk, som viser hvalfangeren Musashi på ryggen til en hval.

  Dansk hvalstasjon av Abraham Speeck (Nederland), olje på lerret, 1634.
  Tristin Lowes (USA) verk «Mocha Dick» viser den hvite hvalen inspirert av Herman Melvilles roman Moby Dick.


  Foto bakgrunn: Espen Bergersen/Naturgalleriet.no
  «Architecture is a visual art, and the buildings speak for themselves».
  Julia Morgan

  Stedet og bygningen

  «The Whale» er et nytt kjennetegn for Andøy. Det er en bygning som signaliserer at publikum her kan forvente en helt spesiell opplevelse. Den er plassert på kysten, med utsikt over havet og bølgene og omgitt av klipper, himmel og hav. Lyden av havet, vinden og fuglene er en del av opplevelsen på stedet. Men selv om bygningen er spektakulær, er den tilpasset naturen på en fin måte og reflekterer de storslåtte omgivelsene som den befinner seg i. Herfra kan publikum bevege seg direkte ut i det kraftfulle nordnorske landskapet, og hvis de er heldige kan de allerede der se noen av de fantastiske dyrene som «The Whale» handler om.

  Bjarke Ingels Groups forslag til et kunstmuseum i Nuuk, Grønland plasserer en spennende ny bygning midt i det mektige grønlandske landskapet
  Et fugleskjul/utsiktsrom i Kongsfjord, tegnet av det norske arkitektfirmaet Biotope.

  Foto bakgrunn: Espen Bergersen/Naturgalleriet.no

  «Museums have opportunities to influence, challenge and sometimes change how visitors think, inspiring them to take action on big issues and be more informed citizens in an increasingly globalised world».
  Lynda Kelly

  Inne og ute

  «The Whale» er en opplevelse, som foregår både inne og ute. Utenfor finnes det skulpturer, som kompletterer innholdet i utstillingene inne i bygningen. Det er også mulig å sette seg og ta en kopp kaffe, spise litt mat, eller leke på lekeplassen som er en del av utstillingen utendørs. Inne er det en visuell sammenheng med landskapet utenfor; lyset og himmelens farger påvirker utstillingene og overalt i bygningen er det brukt naturmaterialer, der farger og karakter visker ut kontrastene mellom inne og ute.

  Preston Jacksons skulptur er laget av plastikk og er en påminnelse om hvordan plastikkforurensing er en trussel mot havet og hvalene. Chicago, USA

  Bronseskulptur av Gloria Bornstein. Seattle Center, USA.
  Fra et hvalkunst-prosjekt på Andenes fyr i 1996.

  Hvalbeinutstilling fra Emery community arts center. Farmington, Maine USA


  Fotograf bakgrunn: Hvalbeinutstilling fra Emery community arts center. Farmington, Maine USA.
  «To have a huge, friendly whale willingly approach your boat and look you straight in the eye is without doubt one of the most extraordinary experiences on the planet».
  Mark Carwardine

  Internasjonalt og lokalt

  DET FINNES HVAL overalt i verden, og derfor har utstillingene på «The Whale» også et globalt perspektiv og de omhandler historier om hvaler fra hele verden. Det kan være en spennende historie om spekkhuggeren «Tom» i Australia som gjennom flere årtier hjalp lokale hvalfangere med å finne de hvalene de skulle jage, fascinerende legender som er knyttet til narhvaler og hvithvaler i inuittenes kultur, den brutale hvalfangsten i Sydishavet ved Antarktis eller de mange interessante historiene om «friendly dolphins» fra forskjellige steder i verden. Men selvfølgelig er de unike forholdene og de mange forskjellige hvalartene, som kan ses året rundt ved Andenes, også et tema for utstillingene på «The Whale».

  Men det er ikke bare innholdet som er internasjonalt. The Whale er også internasjonalt fordi det kommer mange besøkende fra andre land. Det er «The Whale’s» ambisjon at stedet skal brukes til foredrag, debatter, kulturarrangementer og andre aktiviteter både for lokalbefolkningen og besøkende, og at det skal være et sted som er like levende om kvelden som om dagen.

  Samspillet mellem det internasjonale og det lokale beriker både lokalsamfunnet og de besøkende, uansett om de er turister eller forskere.

  «The Whale» ønsker å være mer enn et sted hvor folk kommer for å kikke på en utstilling. Det skal være et sted som blir brukt og som sprudler av aktiviteter.

  Å få være med på å dissekere en hval er en opplevelse som skolebarn aldri glemmer.
  ET LEVENDE OG AKTIVT MUSEUM innbyr publikum til dialog og aktiviteter, som rekker videre enn utstillingene. Her en forfatteraften på Louisiana i Danmark.


  Foto bakgrunn: Espen Bergersen/Naturgalleriet.no

  Forskning og samarbeid

  «THE WHALE» skal også være et vitenskapssenter for hval, og et kontaktpunkt til internasjonalt miljø og kunnskap. Dette er også forutsetningen for å lage undervisningsmateriale og informasjon som vil kunne brukes på et lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Det vil også bli etablert et samarbeid med universiteter, og faciliteter vil bli stilt til rådighet for forskere og andre som arbeider faglig med hvaler og havmiljøet. Sterke faglige samarbeid sikrer at «The Whale» spiller en rolle i det faglige miljøet, og forskning og ny kunnskap er avgjørende for at den kunnskapen som formidles på stedet er aktuell og relevant. The Whale skal være et knutepunkt for samarbeid mellom forskere, lokalbefolkning, universiteter og studenter.

  Samarbeid med lokalbefolkningen og næringslivet er avgjørende for at «The Whale» blir en levende og aktuell institusjon på Andenes. Butikkeiere, turistorganisasjoner, hvalsafariaktører, fiskere, kunstnere og kunsthåndverkere, skoler, hotell og restauranter er alle viktige samarbeidspartnere som kan bidra til at «The Whale» blir en suksess.

  «There are many great minds on earth and not all are human».
  Anthony Douglas Williams

  Forskere fra Tromsø Universitet samarbeider med forskere fra danske universiteter om satellitmerking av spekkhuggere i havet utenfor Andenes.

  Foto bakgrunn: Spermhvaløye. Foto: Nature Picture Library/Alamy Stock Photo
  Den britiske kunstneren Andy Goldsworthys installasjon av hvalknokler. National Museum of Scotland, Edinburgh. Foto: Bruce McAdam.
  «Design is a funny word. Some people think design means how it looks. But of course, if you dig deeper, it’s really how it works».
  Steve Jobs

  Innhold og form

  Formidlingen på «The Whale» omfatter en rekke forskjellige temaer og spørsmål: Hvalers evolusjon, hvalers biologi og adferd, forskning på hvaler, strandinger og hvalfangst, hvaler i myter og legender og menneskers relasjoner til hvaler. Gode utstillinger har et tema og stimulerer intellektuelt, men gode utstillinger er også designmessig og estetisk vellykkede, og rammer oss emosjonelt. Derfor vil det på utstillingene på «The Whale» bli lagt like stor vekt på form som på innhold

  HVALERS EVOLUSJON OG BIOLOGI. Hvaler er pattedyr og stammer fra pattedyr som i mer enn 50 millioner år gradvis har tilpasset seg et liv i havet i stedet for på land. Dette har medført en rekke spesielle tilpasninger, for eksempel tap av hår/pels, flytting av nesebor til toppen av kraniet, strømlinjet kropp og tap av baklemmer, utvikling av hale, sofistikert kommunikasjon, bruk av sonar mm. Foto: Espen Bergersen.
  HVALARTER. Hva er forskjellen på tannhval og bardehval og hvor mange arter er det? De forskjellige hvalartene og deres kjennetegn og særegenhet skal vises. Foto: Espen Bergersen.
  HAVETS ØKOLOGI OG DE LOKALE FORHOLDENE. De spesielle forholdene i havet utenfor Andøy er interessante og er en viktig del av utstillingene. Kontinentalsokkelen og nærheten til havdypet gir helt spesielle oceanografiske forhold, som skaper betingelsene for livet i havet, for fugler og dyr på land og for menneskene i området. 3D-graphics: Søren Buus & Joakim Engel.
  HVALERS ADFERD. Hvaler er intelligente pattedyr som viser en spennende og avansert adferd. Mange arter lever i flokk med en utpreget sosial struktur og de kan kommunisere med lyd over store avstander. Foto: Marten Bril/Sea Safari Andenes
  HVALER I KULTURHISTORIEN.Overalt i verden har hvaler vært en del av menneskers forestillingsverden, legender og myter. I mange kulturer tilbes hvalene, og de finnes både avbildet og som figurer. Våre egne forfedre i Skandinavia har også avbildet dem på helleristninger. (Illustrasjon ved Bakka 1988. Fra Hammer i Steinkjer. bergkunstmuseet.no)
  HVALFANGST OG STRANDINGER. Hvalfangsten er et spennende kapittel i hvalenes historie, der Norge har spilt en spesiell rolle. Hvalfangst er både den historiske fangsten som startet på 1600-tallet og den moderne hvalfangsten som fortsatt foregår. Hvalfangst er også et kontroversielt emne, hvor «The Whale» har muligheten for å skape forståelse og dialog gjennom formidling av kunnskap og diskusjon. Foto: Wiki Commons.
  Spekkhoggere og knølhval jakter på sild. Det sorte i bildet er en stor sildestim som er omringet på grunt vann. Bildet er tatt fra en moderne drone. Droner brukes i økende grad til film og foto av ville dyr i sitt naturlige element.

  Analogt og digitalt

  PÅ ENHVER UTSTILLING er gjenstandene det bærende, det er mellom dem de besøkende kan komme tett på det som utstillingene handler om. På «The Whale» vil det være masse autentiske gjenstander som fascinerer. Det vil være skjelett av hvaler, som alene i kraft av deres størrelse er fantastiske og vakre; hjertet fra en hval i sprit er så enormt at det er vanskelig å forstå og et øye er både frastøtende og veldig tiltrekkende. Det vil også være kulturhistoriske gjenstander fra hele verden. Ben og tann fra hvaler, som er skåret ut til redskap eller små magiske figurer og kunsthåndverk, dekorert med hvaler. I mange kulturer, for eksempel i det gamle Grekenland og i indianske kulturer på den amerikanske vestkysten, er hvaler viktige dyr i den spirituelle verden. De avbildes også på ornamenter.

  En viktig del av formidlingen består av digitale virkemidler og teknikk. Det gir muligheter for å skape helt nye og unike opplevelser, der både film, lyd, videomapping osv. kan benyttes. Det gjør at vi kan ta med de besøkende under vannet og ned i hvalenes verden.

  Integrason av film og andre digitale medier kan skape mange flere lag i opplevelsen på «The Whale». Filmfremvisning og lydinstallasjoner kan skape sterke opplevelser, der dyrenes størrelse og adferd under vannet kan fornemmes. Skisse: Joakim Engel.
  Hvalutstilling på Statens Naturhistoriske Museum i København.


  Foto bakgrunn: Espen Bergersen/Naturgalleriet.no
  «That’s the real trouble with the world. Too many people grow up».
  Walt Disney

  For barn og voksne

  «THE WHALE» er like spennende for barn og voksne. Det er ikke en avdeling for voksne og en for barn – utstillingene vil bli innrettet slik at de er spennende å oppleve sammen – på tvers av alder. Fascinasjon av dyr og natur er ikke forbeholdt barn, men det er viktig at utstillingene ikke «snakker ned til voksne«. Det er mange tema som er dypt fascinerende og relevante også for voksne, f.eks ressursforvaltning, klimaforandringer, biodiversitetskrise, og «The Whale» handler også om dette.

  «The Whale» tar sitt publikum på alvor og målretter formidlingen til forskjellige interesser og forutsetninger.

  Å være sammen om opplevelsene er viktig for mange familier når de besøker attraksjonene.
  Magisk møte. Stort bilde: Et hvalhjerte i sprit, Statens Naturhistoriske Museum, Danmark Foto: Bonita Cooke. Kaikoura, Marlborough/Canterbury (New Zealand)


  Foto: Statens Naturhistoriske Museum, Danmark.
  «We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing».
  George Bernard Shaw

  Det lærende og det lekende

  Kanskje er det viktigste formålet med «The Whale» at det kan bringe flere mennesker i kontakt med natur og vitenskap. Hvaler er interessante i seg selv, men de er også mektige ambassadører for havmiljø og klima, og kan medvirke til å skape økt interesse om store og viktige spørsmål som ressursforvaltning, klimaforandringer og naturbevarelse.

  «The Whale» er et sted som alle barn og unge i Andøy (og andre steder fra) kan besøke hvor de mottar undervisning og deltar i prosjekter om hvaler, havmiljø, klimaforandringer og andre spørsmål relatert til havet og det marine miljøet. I kraft av det publikum som museet tiltrekker seg og det miljøet som guider, foredragsholdere, og øvrig personale på museet skaper, blir stedet også et levende og internasjonalt kontaktsted for barn og unge i lokalmiljøet. Her vil de kunne møte faglige eksperter, få undervisning, få feriejobber, og i det hele tatt oppleve et levende og faglig spennende miljø.

  Men det handler også om å ha det gøy og bli underholdt på en god måte. For mange er et besøk på et sted som «The Whale» noe de bruker fritiden til, og det skal ikke føles som «man er tilbake på skolebenken.

  Utstillingene er attraktive også for dem som slapper av, går på oppdagelsesferd på egen hånd, og hygger seg sammen med sin familie.

  «The Whale» vil utvikle undervisningsmateriale til skoler og delta i samarbeider, hvor elevene kan være med i aktiviteter om havet, hvaler og marin økologi. Det er også mulighet for selv å undersøke ting nærmere.
  Kunstprosjekt, der organisasjonen washedashore.org har skapt et hvalskjelett av plastikk samlet opp på stranden. Organisasjonens prosjekter har blant annet vært vist på The Smithsonian Museum. Lignende prosjekter kan lages sammen med skoleklasser og vises på «The Whale».


  Foto bakgrunn: Espen Bergersen/Naturgalleriet.no
  «Keep your love of nature, for that is the true way to understand art more and more».
  Vincent Van Gogh

  Butikk og café

  På «The Whale» er café og butikk smeltet sammen. Det er et originalt og karakteristisk sted, som er tenkt som en del av opplevelsen på stedet. Designet av stedet gjør at det er en attraksjon i seg selv. Opplevelsen fra utstillingene fortsetter inn i butikkområdet, og det er vanskelig å se om hvalene som henger i taket er en del av utstillingen, eller om de er til salgs. Hovedsaken er at det allerede her er fylt med opplevelser, og at det er mulig å kjøpe noen av dem! Butikken og caféen legger vekt på det lokale, det bæredyktige og på bruken av naturmaterialer i varene. Mange av varene i butikken er produsert lokalt, og lokale kunsthåndverkere er en del av miljøet rundt butikken.

  I cafeen selges lekker mat, og igjen er det lokale viktig. Det er alltid mat fra havet på menyen, og det er også mulig å kjøpe vegetariske retter.

  Et godt eksempel på en virkelig vellykket butikk, er fusjonen av butikk og cafe/restaurant i Bill’s produce (Brigthon og Lewes).
  Inspirasjon fra lokal natur: Glassbiter slitt av havet brukt til et smykke. Dick Monshouwers smykke med en strandsnegl eller Ingrid Larssens tekstile skulpturer (stort bilde til høyre). Foto: www.galleridickmonshouwer.com

  Foto bakgrunn: Ingrid Larssen. ingridlarssen.no

  Prosjektet er støttet av