– Vi i The Whale og Andøy kommune vil takke for samarbeidet med Bodø 2024 gjennom året, sa Benn Eidissen, styreleder i The Whale, da han ønsket velkommen til pop-up-utstillingen Oceans of Hope – Barn sine håp for havet i Bodø sentrum torsdag ettermiddag.
– Jeg vet ikke hvor mange av dere som har lest den 100 sider lange søknaden som Bodø sendte for fem år siden.
«Åpningen skjer lørdag 13. januar, den dagen Andenes – og dermed hele Nordland – får sola tilbake.»
Akkurat slik ble det formulert da Bodø søkte om å bli Europeisk kulturhovedstad i 2024, sa Eidissen.
Tjuvstart
Og slik ble det. De første sitatene i utstillingen som vi åpner i dag ble vist 13. januar, da The Whale, Andøy kommune, Vesterålsrådet, Teaterklubb’81 og Bodø 2024 arrangerte lysfest og tjuvstart for kulturhovedstadsåret på Andenes nettopp denne dagen.
Henrik hylles
– Det var programsjef Henrik Sand Dagfinrud i Bodø 2024 som skrev de linjene om Andenes i søknaden. Det var derfor ekstra stas å kunne hylle ham under åpningen, sier Benn Eidissen.
– Vi vil takke deg og Bodø 2024 for at dere tok hele fylket med i markeringen av dette helt spesielle kulturåret, sa Eidissen under åpningen, der Sand Dagfinrud var til stede.
Viden kjent
– Kulturlivet på Andøya er viden kjent for å skape store opplevelser på en relativt liten plass. Det har vi virkelig sett eksempler på gjennom dette året. Ikke bare blir det opplevelser av høy kvalitet, men folk fra Andøya har også en tendens til å bringe verden utenfra hit til Nordland, sier Dagfinrud.
Har fulgt lyset
Når konseptet for året skulle følge lyset i Nordland, var det selvsagt at Andøy skulle ha en sentral plass, og samarbeidet har blitt nøyaktig så bra som vi håpet, sier Henrik Sand Dagfinrud i Bodø 2024.
Ung åpner
– Denne uka er Ungdommens fylkesting samlet i Bodø med rundt 100 deltakere fra hele Nordland. Det var leder i Ungdommens fylkesråd, Emma-Sofie Olafsen fra Narvik, som sto for den offisielle åpningen av utstillingen.
– Vi er glade for at denne utstillingen vises her i Bodø som en del av avslutningen av kulturhovedstadsåret, sa Emma-Sofie Olafsen.
Benn Eidissen benyttet anledningen til å takke Ungdommens fylkesråd.
– Når vi nå nærmer oss realisering av The Whale, ser vi med ydmykhet og takknemlighet tilbake på alle som har støttet oss – stat, Nordland fylke og Andøy kommune, Sparebanken Nord-Norge, for å nevne noen. Men vi må helt ærlig si at det å motta så tydelig støtte fra ungdommen her nord var noe av det viktigste vi opplevde. De kom på besøk på tomta og satte seg godt inn i saken, sa styrelederen for The Whale.
Dette sa Ungdommens fylkesråd i 2022:
– Dette må bare bli en realitet! Dette prosjektet vil sette Andøya, Nordland og Nord-Norge på kartet, og vi er sikre på at det vil trekke besøkende fra hele verden. Det vil gjøre at vi lærer om livet hvalen lever i havet – på land – og vil få både barn og voksne til å få respekt for de negative innvirkningene måten vi lever på har på miljøet, sa Ungdommens fylkesråd i Nordland i en uttalelse den gang.
En felles hvaltradisjon
– Bildene og sitatene fra de 25 barna kommer fra Norge og Portugal. Ungene vi møter i «Barnas håp» er fra Andøy, helt nord i Lofoten og Vesterålen, og São Miguel, lengst sør i øygruppa Azorene. Begge steder er knyttet sammen gjennom havet og hvalene, med en felles hvaltradisjon og voksende hvalsafari-turisme. Spermhvalene migrerer mellom havområdene utenfor de to øygruppene og binder oss sammen i arbeidet med å beskytte havet, sier Camilla Ilmoni i The Whale.
Fredag ble utstillingen rigget om til en vindusutstilling som kan oppleves fra fortauet utenfor lokalene i Sjøgata 20. Utstillingen vil henge ut november.