VI INVITERER DEG TIL EN HELT SPESIELL AFTEN I FYRVIKA
Denne gangen skal det handle om noe som er viktig både for hvalen og oss mennesker; LYD
Og vi lover deg, lyd blir aldri det samme for deg etter at du har fått møte en virkelig internasjonal kapasitet innen lydkunst; Jana Winderen. Hun har reist verden rundt med sin lydkunst. Nå kommer hun til Andenes med sitt undervanns lydverk «Through the Bones».
I løpet av kvelden får du også stifte nærmere bekjentskap med en ny samarbeidspartner til The Whale, den tverrfaglige forskergruppen Arctic Soundscape, som er i Andøy for å samle inn fortellinger om lyd og gjøre opptak av lyd i havet. På programmet står også filmen «Blinded by Sound» av Ove Pedersen, en film som utforsker temaet om menneskeskapt lyd i havet – og hvalene.
Tiu Similä gir en presentasjon av den pågående hvalforskningen på Andenes.
Camilla Ilmoni, ansvarlig for forankringsarrangementene i The Whale leder kveldens program.
Det er FRI ENTRE for dette helt spesielle arrangementet. Fyrvikas vertskap sørger for at du både får kaffe og noe å bite i. Du er hjertelig velkommen.
Slik melder du deg på: Send e-post til camilla@thewhale.no eller SMS til 469 32 899
DATO 14. 6. 2022
KL. 18-19:30
Sted: Fyrvika (Hisnakul)
NB! Begrenset antall plasser. Første mann til mølla gjelder!
JANA WINDEREN (Selvstendig kunstner, Norge) har jobbet i over 30 år med lyd og har de siste 15 fokusert på lyd under vann. Hun har bakgrunn fra matematikk, kjemi og fiskeøkologi fra Universitetet i Oslo før hun studerer kunst ved Goldsmiths University i London. Nyere verk inkluderer de oppslukende flerkanals lydinstallasjonene ”Listening through the Dead Zones” for IHME på Helsinki Rowing stadion (2021), ”The Art of Listening: Under Water” for Audemars Piguet i Art Basel, Miami (2019) og Spring Bloom in the Marginal Ice Zone for Sonic Acts in Amsterdam (2017). Hun gir ut sine audiovisuelle verk på Touch (Storbritannia).
BRITT KRAMVIG (UiT, Norge) er en etnograf som i over 30 år har arbeidet i Nord/Sápmi med en rekke temaer om forholdet mellom menneske og natur. Nyere arbeid fokuserer på hvalen innen turisme; lyd, minner og ødeleggelse av det arktiske landskapet; og (samiske) kunst og sosiale fellesskap.
ROBERT BAXTER (Durham University, Storbritannia) er en biolog med over 30 års forskningserfaring på terrestrisk biologi rundt det sirkumpolare Arktis, spesielt Nord-Norge, Sverige og Finland. Nylig arbeid har inkludert virkninger av endring i skogforvaltningen på lokal reinbeite, samt utveksling mellom jord, planter og atmosfære et raskt skiftende Arktis.
ERIC SKYTTERHOLM EGAN (Durham University, Storbritannia) er en norsk-irsk komponist av primært akustisk konsertmusikk. Han har skrevet mer enn 50 stykker, for en lang rekke krefter, for konserter og sendinger over hele verden.
JESSICA LEHMAN (Durham University, Storbritannia) er geograf som spesialiserer seg på forholdet mellom kultur og teknologi i havet. Nyere arbeider har hun fokusert på global havføling og måling og på måtene forestillinger om marin kulturarv mobiliseres for å gjøre krav på havrom, ressurser og fortellinger.
PHILIP STEINBERG (Durham University, Storbritannia) er en politisk geograf som studerer koblingene mellom kulturelle, politiske, juridiske og økonomiske forståelser av havet, spesielt i arktiske områder. Hans forskning i norsk havpolitikk har inkludert arbeid med isavgrensning, konflikt om olje- og gassutvikling til havs og fremme av en «blå økonomi».
SUSANNE WINTERLING (NTNU, Norge) jobber på tvers av en rekke medier for å utforske sansende økonomi, kulturer og transformasjoner av elementer og materialiseringer. Hennes nåværende prosjekt – Planetarisk sansing: navigasjon under overflaten – samler kunstnere, forskere og poeter for å engasjere bioluminescens for å utforske kryssende begreper om bio-sansing, borgervitenskap, sosial skulptur og miljøvold.
TIU SIMILÄ er marinbiolog og var en del av gruppen som startet hvalsafari på Andøya på slutten av 1980-tallet. Hun tok sin doktorgrad på atferdsøkologi hos spekkhoggere i 1997 og er nå ansvarlig for langtidsstudiet av adferdsøkologien til spermhval hanner ved Whale2Sea.
OVE PEDERSEN, opprinnelig fra Fauske men bosatt på Andenes. Han har jobbet frilans innen musikk, lyd og film siden 2001, hovedsakelig i Norge og Mexico. Musikkbakgrunnen gjorde det naturlig å jobbe med hvallyd da den ble gjort tilgjengelig via Tiu og nettverket hennes.