Følg prosessen
The Whale blir til
Utforsk
Dette er The Whale
Hold deg oppdatert
Aktuelt
27.07.2021

Grunnbein, ikke grunnstein

– Arkeologene har funnet hvalbein som de mener kan være fundament i gamle bygninger under utgravningene i Sløyken der vi skal bygge The Whale. Vi bestemte oss jo der og da. Vi må selvsagt legge ned grunnbein, ikke grunnstein når fundamentet til The Whale skal på plass, sier Benn Eidissen, styreleder i The Whale. 

– Det var under en felles lunsj for deler av styret i The Whale og arkeologene med påfølgende omvisning i utgravningsområde nylig, at vi fikk presentert denne ytterst spennende informasjonen. Vi har jo vært klar over at arkeologene fra Norges arktiske universitetsmuseum hadde funnet flere gjenstander laget av hvalbein, men vi kunne ikke tro våre egne ører da arkeolog Jørn Henriksen og hans stab kunne fortelle oss at de har gjort funn som tyder på at ryggvirvler fra hval har vært brukt som fundament i et bygg som har vært reist i akkurat det område der vi skal bygge The Whale, sier Eidissen.

Arkeologen bekrefter at funnene de har gjort tyder på denne bruken av hvalbein.

– Slik jeg tolker det vi ser her kan hvalknokkelen ha inngått i fundamentet til en av bygningene funnet under årets utgraving, sier Jørn Henriksen.

Får frysninger
– Jeg kan ikke vente med å fortelle denne historien til hele det internasjonale reiselivsmarkedet som bare venter på at The Whale skal komme, sier marinbiolog Camilla Ilmoni som jobber med media og kommunikasjon i The Whale. For kort tid siden møtte hun mer enn 30 aktører fra hele verden i digitale møter. De ville alle vite mer om The Whale.

– Slike historier får det til å gå kaldt nedover ryggen på meg. Hvem hadde drømt om at vi kunne få en slik eventyrlig historie i gave fra arkeologene. Tenk dere at akkurat der vi skal bygge The Whale viser det seg at folk langt tilbake i tid har fundert husene på hvalbein. Dette er en nydelig historie når vi skal fortelle verden om møte mellom hval og mennesker, sier Ilmoni.

Utgravingen avsluttes snart

Utgravingen avsluttes ved utgangen av juli, og har da vart i de planlagte åtte ukene. Utgravingen har et budsjett på 9,3 millioner, og har vært utført av en stab på 12 arkeologer.

Følg med på vårt Web-kamera

Du kan følge med hva som skjer i Sløyken fra The Whale sitt Web-kamera i Andenes fyr.  Du finner det nyeste live-bildet på førstesiden av vår nettside: https://www.thewhale.no/

Bildene oppdateres hvert femte minutt.

Faktaramme:
Utgravning av den vestligste delen av «Norges største gårdshaug» som ligger på Andenes, nord på Andøya. Gårdshaugen på Andenes består av kulturlagsmasser som har akkumulert over mange hundre år. De eldste dateringene går tilbake til slutten av jernalder (500 før vår tidsregning, fvt - 1050 evt) og overgang tidlig middelalder (1066 - 1130), men tykke kulturlag, gjenstandsfunn og karbondatert materiale viser at det var betydelig aktivitet her i middelalder. Gårdshaugen strekker seg tvers over nordlige del av Andenes sentrum. Funnene fra gårdshaugen viser at til lang og intensiv bruk av området som fiskevær. Funnene som er gjort knyttet til Nordland fylkeskommunes arkeologiske registrering i området i 2019, viser aktivitet i område tilbake til 1100-tallet.

Benn Eidissen, styreleder i The Whale (tv) var nylig på befaring i tomta der signalbygget skal reises. Jørn Henriksen arkeolog ved Norges arktiske universitetsmuseum fortalte Eidissen om et helt spesielt funn. Foto: Svein Spjelkavik.

Prosjektet er støttet av

FOOTER